Nurmes
Door: Finlandia
Blijf op de hoogte en volg Elly
08 Juni 2010 | Nederland, Amsterdam
Ons verblijf in Nurmes is een verblijf van tegenstellingen. Allereerst heeft deze plaats net zoveel inwoners als Pekela maar is qua grootte de derde stad van Finland. In het weekend is er weinig te doen in een dunbevolkt land of in een dunbevolkte streek waar we nu zijn. Veel activiteiten zijn nog niet begonnen omdat het officiele zomerseizoen begint rond de Midsummersday, desondanks vonden we nog een open lucht museum dat wel open was. Het was verrassend goed. Nu weten we alles van bosbouw maar ook als je rijdt door Finland, we hebben zo 800 km rit door bossen achter de rug, heb je nu een idee hoe belangrijk bosbouw is in Finland. En welke impact het heeft gehad op de vorming van de bevolking. Edward en ondergetekende hebben het een en ander afgefilosofeerd dat landschap bepalend kan zijn hoe een volk zich ontwikkeld. In dit gebied is alles hout wat de klok slaat. In Nurmes is een enorme overslag plaats van hout. Honderden meters opslag en verwerkingsplaats van stammen. een gemiddeld bosperceel wordt na 80 tot 100 jaar gekapt. Onderweg zie je af toe blokhutten in aanbouw van complete boomstammen, naast andere huizenbouw die ook uit zijn opgetrokken, maar dan van planken.
In dit openluchtmuseu stonden huizen vanaf 1600 tot heden, dus al met al hebben we een goede indruk gekregen van het dagelijks leven.
Na het openlucht museum hebben we nog lekker gezwommen en een wandeling gemaakt in de omgeving en uit eindelijk hebben we na veel zoeken nog een hotel gevonden waar we konden eten. Lekker draadjes vlees met gekookte aardappelen en worteltjes. Vooral Edward vond het heerlijk.