Boven de Poolcirkel - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Elly niet belangrijk - WaarBenJij.nu Boven de Poolcirkel - Reisverslag uit Amsterdam, Nederland van Elly niet belangrijk - WaarBenJij.nu

Boven de Poolcirkel

Door: Finlandia

Blijf op de hoogte en volg Elly

04 Juni 2010 | Nederland, Amsterdam

Na een heerlijk ontbijt en vervolgens koffie hebben we diverse dingen bezocht. Zo belanden we i een kerk, waar aan de ene kant voedseluitdeling was (waar kennen we dat van) en in het hoofdgedeelte een enorme jeugddienst, ter afsluiting van het schooljaar. Prachtig al die zingende kinderen in het koor. En het onze Vader herken je altijd ook in het "Laps".
Vervolgens zijn we buiten Rovanieme gereden om een rendierfarm te bezoeken. We waren de enige voor de ochtend rondleiding dus konden we naar hartelust allerlei vragen stellen. De jonge vrouw die ons rondleidde ertelde allerlei leuke wetenswaardigheden. Ja sorry maar we hebben ook een rendier geaaid met de naam Rudolf. Er waren ook twee drie weken oude rendiertjes. Mariska had ze vast wel graag wilen hebben. Overigens wisten jullie dat zo wel de geweien van hterendier en de elanden in een bepaalde periode een fluwelen vacht hebben. De geweien zijn heel warm want het gewei is bedekt met een net van bloedvaten en daardoor voelt het gewei wonderbaarlijk warm aan. Zo verrassend. tegen de tijd dat het gewei wordt afgestoten sterven de bloedvaten af. En in het voorjaar groeit een nieuw gewei inclusief zacht vachtje en bloedvaten.

Na de rendierfar zijn we naar een grte expositie Articum gegaan. Prachtige tentoonstelling met alles wat et maken heeft met het leven boven de poolcirkel. Van de achtergronden van het Sami volk; leefgewoonten boven de poolcirkel, natuur; positie van de lappen in Scndinavie; andere poolvoheren; beheersing van de noordpool door andere naties wegens onderzoek. Klimaatverandering etc.

Volgestopt met informatie kwamen we daaruit. Het weer was omgslagen, het bleef de rest van de dag erg regenachtig en de temperatuur is behoorlijk gedaald. Na het Articum hebben we nog een museum van moderne kunst bezocht. Niet zo groot maar de moeite waard om te zien.

In de avond gegegeten in de stad.